Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bankkártyás fizetés

2017.02.16

A bankkártya egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amelyet a bank ad(hat) a nála számlát vezető ügyfeleinek. Szinte mindegyik bankszámlához kapcsolódhat valamilyen típusú bankkártya. Használatával lehetőség van vásárolni és ATM-ekben készpénzt felvenni. A bankkártyás fizetési mód elterjedése a számítástechnika fejlődéséhez kapcsolódik. Magyarországon az 1990-es években vált általánossá. A bankkártyák mikrochipet tartalmazhatnak, amelyen a bank és a kártyabirtokos azonosító adatai szerepelnek.

Története

Bizonyos készpénzkímélő fizetési eszközök, mint az utazási csekk, a hitelérme és a postautalvány már a 19. században megjelentek.

Jellemzői

Nemzetközi szabvány szerint készült műanyag lap, részletes leírása a hitelkártya szócikkben. A bankkártya birtokosa - meglévő fedezet esetén - készpénzt vehet fel bankautomatáknál illetve pénzintézetben (elsősorban a kibocsátónál), valamint árut és szolgáltatást lehet vásárolni vele. Vásárlási limitet tanácsos megadni. A bankkártyának általában éves díja van, ennek ellenére a bank tulajdona. A bankkártya személyhez kötődő, nem ruházható át. Elvesztés esetén le lehet tiltani. A bankkártyát több évre szokta kibocsátani a pénzintézet, lejárat után tanácsos megsemmisíteni pl. a mágnescsíknál történő szétvágással.

Fajtái

  • Pénzfelvevő kártya
  • Pénzfelvevő és fizetési kártya
  • Hitelkártya (credit card), másként halasztott fizetési kártya, amelyhez hitelkeretet biztosít a pénzintézet
  • Terhelési kártya (charge card), egyfajta hitelkártya, amely nagyobb összegek kiadását teszi lehetővé a birtokos számára hosszabb kamatmentes határidőt biztosítva a többnyire egyösszegű visszafizetésre
  • Hűségkártya, pontgyűjtésre alkalmas és a kibocsátók gyakran az értékesítő cégek, illetve bank és értékesítő cég együttesen is kibocsáthatja
  • Betéti kártya (debit card)
  • Előre fizetett kártya (prepaid card), pl. telefonkártya.

Használata

A bankkártya használható a közterületeken vagy bankfiókokban elhelyezett bankautomatáknál, illetve a bankkártya leolvasó berendezésekkel ellátott kifizető vagy értékesítő, kereskedelmi (üzletek, BKV, vasút, volán stb.) pontokon. A kártyákon általában feltűnő nyíl jelzi a behelyezés irányát és felületét. A kártya használatához általánosan elterjedt a PIN kód, amelyet a kibocsátó ad ki, s a kártyabirtokos szükség szerint lecserélheti a kibocsátó bankautomatáinál.